Κερατόκωνος στα παιδιά

Ο κερατόκωνος είναι πάθηση του κερατοειδή, που εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία και εξελίσσεται περίπου μέχρι την 4η δεκαετία της ζωής. Συνήθως προσβάλλει και τους δύο οφθαλμούς αλλά με διαφορετικό ρυθμό εξέλιξης. Στον κερατόκωνο, μεταβάλλεται η αρχιτεκτονική του κερατοειδούς, η κεντρική μοίρα του κερατοειδή λεπταίνει και αλλάζει σχήμα λαμβάνοντας ένα κωνικό σχήμα με αποτέλεσμα να δημιουργείται σημαντικός βαθμός μυωπίας και ανώμαλου αστιγματισμού. Οι αλλαγές αυτές εξελίσσονται με το χρόνο, επιδεινώνονται ιδιαιτέρως με το τρίψιμο του ματιού, είναι μη αναστρέψιμες και μπορεί να είναι πολύ επιβαρυντικές για την οπτική οξύτητα του οφθαλμού η οποία σε προχωρημένες καταστάσεις δε βελτιώνεται ούτε με διορθωτικά γυαλιά ούτε με φακούς επαφής.

Τι προκαλεί τον κερατόκωνο;

Η αιτία που προκαλεί τον κερατόκωνο δεν είναι απολύτως γνωστή. Υπάρχει κάποια γενετική προδιάθεση γι΄αυτό και η εμφάνιση της νόσου είναι αυξημένη σε άτομα της ίδιας οικογένειας. Παρατηρείται συχνότερα σε άτομα που παρουσιάζουν αλλεργίες, άσθμα και έκζεμα. Έχει επιβεβαιωθεί η συσχέτιση μεταξύ του κερατόκωνου και της συνεχόμενης τριβής των οφθαλμών.

Πως θα υποψιαστώ ότι μπορεί να έχω εγώ ή το παιδί μου κερατόκωνο?

Συχνές αλλαγές στο βαθμό των γυαλιών, αυξημένος βαθμός μυωπίας και αστιγματισμού που δε βελτιώνουν την οπτική οξύτητα, ιστορικό συχνού και επίμονου τριψίματος των ματιών σε συνδυασμό με γενική ατοπία στον οργανισμό, καλό είναι να διερευνώνται αναλυτικά από τον οφθαλμίατρο.

Διάγνωση

Η διάγνωση του κερατόκωνου βασίζεται στην τοπογραφία του κερατοειδή, η οποία αναλύει την καμπυλότητα του κερατοειδή. Γίνεται ειδική τομογραφία κερατοειδούς για τη μελέτη της δομικής αντοχής του κερατοειδούς. Με τις εξετάσεις αυτές μελετούμε το πάχος καθώς και την κατασκευή του κερατοειδούς χιτώνα (του πρόσθιου φακού του ματιού). Η εξέταση αυτή είναι απαραίτητη για τη διάγνωση, την παρακολούθηση και τη θεραπεία ασθενών με κερατόκωνο. Η ακρίβεια των τεχνικών και των μηχανημάτων που χρησιμοποιούμε έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια του ασθενή καθώς και στην ακρίβεια του αποτελέσματος. Καμία τεχνολογία από μόνη της δεν μπορεί να μας δώσει το σύνολο των πληροφοριών που χρειάζονται για τη διάγνωση την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση του κερατόκωνου. Η κλινική μας είναι η μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα που διαθέτει και τις όλες τεχνολογίες που είναι αλληλοσυμπληρούμενες και απαραίτητες για ένα άψογο αποτέλεσμα με τη μέγιστη ασφάλεια.

Διαγνωστικές Τεχνικές

  • Pentacam Anterior Segment Tomography

Gold Standard για τη διάγνωση και παρακολούθηση του κερατόκωνου. Με την Scheimpflug τομογραφία Pentacam γίνεται απεικόνιση του εμπρόσθιου τμήματος του οφθαλμού και κυρίως του κερατοειδή χιτώνα (του πρόσθιου φακού του ματιού). Μετρά με ακρίβεια το πάχος και την αρχιτεκτονική κατασκευή του κερατοειδή. Με βάση πολύχρονες πολυκεντρικές κλινικές μελέτες γίνεται διάγνωση του κερατόκωνου ακόμη και αρχόμενου μετά από σύγκριση με μεγάλη βάση δεδομένων φυσιολογικών απεικονίσεων του κερατοειδή.

  • Sirius Topography and Anterior Segment Tomography

Λεπτομερέστερη απεικόνιση και μελέτη της πρόσθιας επιφάνειας του κερατοειδή από την Pentacam τομογραφία καθώς διαθέτει τόσο Scheimpflug τομογραφία όσο και Placido τοπογραφία κερατοειδούς. Σε συνδυασμό με το Amaris Laser με 6D eye tracker είναι παγκοσμίως η καλύτερη λύση για τη χειρουργική ομαλοποίηση της πρόσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς σε ασθενείς με κερατόκωνο.

  • Optovue OCT Corneal Tomography (True keratometry – epithelial thickness mapping)

Η μοναδική τομογραφία OCT στη Βόρειο Ελλάδα με δημοσιευμένη δυνατότητα παχυμετρίας επιθηλίου κερατοειδούς. Ανωμαλία του πάχους του επιθηλίου αναγνωρίζεται πλέον ως ο πιο πρωιμος δείκτης κερατόκωνου πριν ακόμη και από την τομογραφία Pentacam ή Sirius.

  • Oculus Corvis tomography and structural cornea analysis – Reichert ORA.

Ο κερατόκωνος οφείλεται σε αλλαγές στη δομή και σκληρότητα του κερατοειδή που συμβαίνει πολύ πριν τις αλλαγές στην αρχιτεκτονική του κερατοειδούς (λέπτυνση και κωνική προεξοχή). Οι τεχνολογίες του Corvis και του ORA συνδυαστικά μας επιτρέπουν να προλάβουμε σε πολλές περιπτώσεις την εμφάνιση του κερατόκωνου και επίσης να διαχωρίσουμε με ακρίβεια ασθενείς που έχουν πραγματικά κερατόκωνο και κερατεκτασία από άλλους που είναι φυσιολογικοί αλλά η εμφάνιση του κερατοειδή τους μοιάζει με παθολογική στις υπόλοιπες διαγνωστικές εξετάσεις. Στην τελευταία περίπτωση οι ασθενείς γλιτώνουν πιθανή επέμβαση.

(δείτε περισσότερα για τον εξοπλισμό μας εδώ)

Τι μπορεί να γίνει θεραπευτικά?

Στα πρώτα στάδια της νόσου, η οπτική οξύτητα μπορεί να διορθώνεται επιτυχώς με ένα συνηθισμένο ζευγάρι γυαλιών ή φακών επαφής, αλλά στην πορεία ικανοποιητική όραση επιτυγχάνεται μόνο με την χρήση εξειδικευμένου τύπου φακών επαφής. Στο κέντρο μας γίνεται εφαρμογή ειδικών φακών επαφής (μαλακοί, ημίσκληροι ή σκληρικοί κερατοκωνικοί φακοί επαφής) σχεδιασμένοι για το σχήμα του κερατοειδή του κερατοκωνικού ασθενή με βάση την τοπογραφία του. Σε προχωρημένα στάδια για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου πιθανόν να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση laser (δείτε περισσότερα).

JuniorVision - Εξειδικευμένες παιδοοφθαλμολογικές υπηρεσίες

LMVISION - Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας