Μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός

Ποιά είναι τα διαθλαστικά σφάλματα που παρατηρούνται στα παιδιά ;

Τα διαθλαστικά σφάλματα που παρατηρούνται στα παιδιά είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Αυτά δε διαφέρουν από τα αντίστοιχα που παρατηρούνται στους ενήλικες. Τα διαθλαστικά σφάλματα προκαλούν θολή όραση και αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη της όρασης στα παιδιά, μιας και αυτή αναπτύσσεται στα πρώτα 7-8 χρόνια της ζωής τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 12 εκ. παιδιά 5-15 ετών παγκοσμίως  με μη διορθωμένα διαθλαστικά σφάλματα γεγονός που προκαλεί διαταραχές σε διάφορους τομείς ανάπτυξης μιάς και η όραση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών.

Διαβάστε περισσότερα για τη μυωπία εδώ.

Διαβάστε περισσότερα για την υπερμετρωπία εδώ.

Διαβάστε περισσότερα για τον αστιγματισμό εδώ.

Πού οφείλονται;

Τόσο η μυωπία όσο και η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός είναι γενετικά καθορισμένοι παράμετροι. Η κληρονομικότητα δηλαδή παίζει σημαντικό ρόλο αν ένα παιδί αποκτήσει μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό.

Η μυωπία συνήθως μεγαλώνει όσο μεγαλώνει το παιδί ενώ αντιθέτως η υπερμετρωπία μπορεί να μικρύνει. Ο αστιγματισμός συνήθως παραμένει σταθερός.

Μπορούν να προληφθούν;

Γενικά τα διαθλαστικά σφάλματα δεν μπορούν να προληφθούν. Μπορούν όμως να διαγνωσθούν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Νεώτερες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει δυνατότητα να προληφθεί η εξέλιξη της μυωπίας στα μικρά παιδιά με κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, η οποία όμως βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο.

Θα χρειαστεί να ρίξουμε “σταγόνες” κατά την εξέταση;

Συνήθως για να ολοκληρωθεί η εξέταση και ειδικά σε πιο μικρά παιδιά, απαιτείται η ενστάλλαξη σταγόνων (κυκλοπληγικές, μυδριατικές), οι οποίες θολώνουν την όραση του παιδιού για κάποιες ώρες. Πρόκειται για ειδικά κολλύρια που βοηθούν να αποκαλύφθει η πραγματική διαθλαστική κατάσταση του ματιού (δηλαδή η πιθανή ύπαρξη μυωπίας,υπερμετρωπίας, αστιγματισμού). Επιπλέον, προκαλούν μυδρίαση (διαστολή της κόρης του ματιού), ώστε να γίνει βυθοσκόπηση με πλήρη έλεγχο των ανατομικών δομών του ματιού. Τα κολλύρια αυτά προκαλούν παροδικό θάμπωμα της κοντινής όρασης που διαρκεί από 2-3 έως 24 ώρες. Σπάνια μπορεί να προκληθεί τοπικός ερεθισμός γύρω από τα μάτια ή και σε όλο το πρόσωπο σαν αντίδραση υπερευαισθησίας που υποχωρεί μέσα σε λίγες ώρες. Πολύ σπάνια μπορεί να παρατηρηθεί παροδική αλλαγή της συμπεριφοράς του εξεταζόμενου παιδιού (πχ γκρινιάζει λίγο περισσότερο γιατί ενοχλείται από την θολή κοντινή όραση).

Δείτε το παρακάτω video που η κα Μπαντέκα απαντά στις συχνότερες ερωτήσεις σας!

‘Η διαβάστε περισσότερα εδώ.

JuniorVision - Εξειδικευμένες παιδοοφθαλμολογικές υπηρεσίες

LMVISION - Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας