Ψηφιακές οθόνες και όραση! Πόσο μπορεί να επηρεάσει την όραση του παιδιού, η υπερέκθεση σε οθόνες και κινητά?

Είναι γνωστό οτι η όραση είναι μια εξελικτική λειτουργία, με το οπτικό σύστημα του παιδιού να εξελίσσεται και μετά τη γέννηση, και να ωριμάζει μέχρι την ηλικία των 8 με 9 ετών περίπου.

Επίσης, είναι γεγονός οτι παιδιά και έφηβοι περνούν, τώρα περισσότερο από ποτέ, χρόνο μπροστά σε οθόνες, tablet και smartphones.

Πόσο ομως μπορεί να επηρεάσει το αναπτυσσόμενο οπτικό συστήμα ενός παιδιού, η υπερέκθεση σε ψηφιακές οθόνες, είτε πρόκειται για κινητό, tablet, ηλεκτρονικό υπολογιστή, τηλεόραση?

Για την ποσοτικοποίηση της έκθεση σε ψηφιακές οθόνες καταμετρήθηκε 1)ο ακριβής χρόνος που περνά το παιδί ημερησίως μπροστα σε οθόνες, 2) το σύνολο των δεδομένων(megabytes) που χρησιμοποιήθηκαν, 3)η διαθλαστική κατάσταση του παιδιού.

Ο μέσος ημερήσιος χρόνος μπροστα σε οθόνες καταμετρήθηκε 265,16λεπτά, δηλαδή σχεδόν 4ώρες!!!Τα παιδιά σχολικής ηλικίας με μυωπία φαίνεται να διαθέτουν περίπου 12% περισσότερο χρόνο ημερησίως στα smartphones τους, σε σύγκριση με μη μυωπικούς συνομηλίκους τους.

Η μέση ημερήσια χρήση δεδομένων ήταν 800,37 MB, με τους μυωπικούς συμμετέχοντες να χρησιμοποιούν σχεδόν διπλάσιο όγκο δεδομένων σε σύγκριση με τους μη μύωπες.

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι το μυωπικό διαθλαστικό σφάλμα συσχετίστηκε σημαντικά με την αύξηση της καθημερινής χρήσης δεδομένων smartphone, με την αύξηση της ηλικίας του παιδιού και το αν προέρχεται από μυωπικούς γονείς.

►Τι μπορεί να γίνει προληπτικά?

Υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορούν οι γονείς να πάρουν για την προφύλαξη κατά της αύξησης μυωπίας λόγω υπερέκθεσης σε ψηφιακές οθόνες.

-Κρατάμε την οθόνη τουλάχιστον 30 cm μακριά από τα μάτια.

-Κάθε 20 λεπτά κοιτάζουμε τουλάχιστον 6 μέτρα μακριά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

-Συγκεκριμένα για τους μαθητές που χρησιμοποιούν smartphones, θα πρέπει να περνούν τουλάχιστον 120 λεπτά σε εξωτερικό περιβάλλον με φως ημέρας, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου διαλείμματος, του χρόνου φυσικής αγωγής, του επιπλέον χρόνου σε εξωτερικούς χώρους μετά το σχολείο. Κι αυτό γιατί έχει βρεθεί οτι η έκθεση στο εξωτερικό φως μειώνει τόσο τη συχνότητα εμφάνισης όσο και την εξέλιξη της μυωπίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε την οφθαλμίατρό σας!

JuniorVision - Εξειδικευμένες παιδοοφθαλμολογικές υπηρεσίες

LMVISION - Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας