Χαλάζιο οφθαλμού. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζω!

Τι είναι το χαλάζιο;
Χαλάζιο ονομάζουμε τη φλεγμονή του βλεφάρου που προκαλείται από την απόφραξη των μειβομιανών αδένων. Παρουσιάζεται στο πάνω ή κάτω βλέφαρο. Το βλέφαρο πρήζεται, κοκκινίζει και ψηλαφητικά υπάρχει η αίσθηση οτι έχει δημιουργηθεί ένα μικρό εξόγκωμα ή αλλιώς μπαλάκι. Εαν μεγαλώσει αρκετά μπορεί να δημιουργήσει δυσκολία στο ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων και να επηρεάσει την όραση.

Από τι προκαλείται το χαλάζιο;

Στην εσωτερική πλευρά των βλεφάρων βρίσκονται εκατοντάδες αδένες (μειβομιανοί), οι οποίοι είναι οργανωμένοι κάθετα μέσα σε αυτό, και εκρέουν σε μικρά ανοίγματα που βρίσκονται πίσω ακριβώς από τις βλεφαρίδες. Όταν το έκκριμα των αδένων είναι πιο παχύρρευστο από το φυσιολογικό, ή εάν από μακιγιάζ ή από κάποια άλλη φλεγμονή αποφραχθεί ένα από τα ανοίγματα αυτών των αδένων, τότε ο αδένας πρήζεται και αυτό δημιουργεί το χαλάζιο. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει και επιμόλυνση του αποφραγμένου αδένα και το οίδημα να επεκταθεί περισσότερο στο ζυγωματικό ή το βλεφαρο. Πιθανό είναι επίσης το χαλάζιο να σπάσει απελευθερώνοντας το περιεχόμενό του στον ιστό μέσα στο βλέφαρο, προκαλώντας επιπλέον φλεγμονή.

Πώς θεραπεύεται το χαλάζιο;

Θεραπευτικά χρησιμοποιούμε τα παρακάτω:
1. Ζεστές κομπρέσες και καλή υγιεινή βλεφάρων.

2. Τεχνητά δάκρυα.

3. Κολλύρια αντιβιοτικά ή και κορτιζονούχα.

4. Σε κάποιες πριπτώσεις μπορεί να χρειαστούν αντιβιοτικά από το στόμα, συνήθως της οικογένειας των τετρακυλινών. Η χορήγηση αυτή δεν γίνεται με σκοπό μόνο την αντιβιοτική δράση των φαρμάκων, αλλά και το γεγονός οτι μεταβολιζόμενα εκβάλλονται από τους αδένες των βλεφάρων, κάνοντας τις εκκρίσεις πιο λεπτόρρευστες.

5. Εφόσον το χαλάζιο επιμένει, αφαιρείται επεμβατικά ή υποβάλλεται σε αγωγή με έγχυση μικρής ποσότητας κορτιζόνης, ακριβώς μέσα στον πυρήνα του χαλαζίου.

JuniorVision - Εξειδικευμένες παιδοοφθαλμολογικές υπηρεσίες

LMVISION - Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας